Bezoek het Damiaanmuseum op Openmonumentendag!

Op 9 september stelt het Damiaanmuseum zijn deuren open voor openmonumentendag.
Individueel bezoek – themarondleiding – gezinszoektocht


In het spoor van Damiaan (gezinszoektocht)
Met een opdrachtenboekje in de hand ga je met het ganse gezin op ontdekkingstocht in en rond het geboortehuis/museum van Damiaan. Denk- en doe-opdrachten leren je meer over Damiaan en over jezelf, over vroeger en vandaag, over Hawaï en de Hawaïanen, over helden en heiligen, over hoe Damiaan vandaag mensen inspireert en hoe er misschien wel in jou een echte Damiaan schuilgaat.

Je volgt de voetsporen van Damiaan, van zijn geboortedorp Tremelo naar Leuven waar hij naar het klooster gaat en verder naar Hawaï waar hij missionaris wordt. Even later beland je op het eiland Molokaï waar Damiaan zich inzette voor ongeneeslijk zieke mensen. Je ontdekt dat ook vandaag mensen zich nog laten inspireren door Damiaan.

Na je museumbezoek zet je de tocht verder rond Damiaans geboortehuis. Het boekje leidt je rond. Op het einde wacht er nog een lekkere verrassing. Vraag ernaar aan het onthaal van het museum.

Damiaan: van Tremelonaar tot Europeaan en Wereldburger (themarondleiding)
In deze speciale themarondleiding doorheen het geboortehuis (beschermd monument) en museum van pater Damiaan besteden we extra aandacht aan hoe Damiaan zijn horizon verbreedt, grenzen verlegt en als Belg uitgroeit tot Europeaan en Wereldburger van formaat.

Damiaan is niet de enige Belgische, Europese missionaris die in de negentiende eeuw vertrekt naar verre oorden. Hij is wel één van de weinige missionarissen uit die tijd die ook vandaag nog een belletje doen rinkelen. Al tijdens zijn leven geniet hij bekendheid niet enkel in zijn moederland België maar in heel Europa en zelfs in Amerika en Azië. Ook na zijn dood inspireert Damiaan doorheen Europa en de wereld. Standbeelden sieren het straatbeeld. Talrijke maatschappelijke instellingen (ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, …), organisaties en initiatieven dragen zijn naam. Je kan hem dus met recht beschouwen als gedeeld Europees erfgoed, zelfs als werelderfgoed.

We starten een rondleiding aan de balie van het Damiaanmuseum om 14 uur (einde voorzien rond 15.30 uur) en om 16.30 uur (einde voorzien om 18 uur). Maximaal 20 personen per rondleiding. Reservatie is niet verplicht.

Wij hopen u te mogen verwelkomen.

Damiaansite: Pater Damiaanstraat 37 3120 Tremelo Vlaams-Brabant