In Tremelo valt heel wat te beleven. Shop in leuke boetiekjes of ontdek mooie groene plekjes. Fiets in het spoor van legendarische veldrijders of wandel langs de jeugdsporen van de Grootste Belg. Geniet na op een terrasje en… blijf gerust wat langer!

Visit Tremelo!

Kies voor een levendige ontdekkingstocht in de geboortestreek van Damiaan. Ons gidsenteam neemt je op sleeptouw en bezorgt je een onvergetelijk (half) dagje Tremelo!

Gidsenbond Tremelo

Wandelen en fietsen


Op de grens tussen Hageland en Kempen biedt het museum de gelegenheid om de groene omgeving te verkennen. Op een steenworp ben je verwijderd van het natuurgebied waar Dijle en Laak elkaar kruisen. Ideaal om er al wandelend of fietsend op uit te trekken. Zowel sportievelingen als stiltezoekers komen hier aan hun trekken.

Troeven in de omgeving


Sven Nys Cycling Center

Onder de kampioenentruitjes door wandel je van het ene historische wielermoment naar de andere overwinning. Neem een kijkje in de camper waar veldrijders zich voorbereiden op een koers. Probeer zelf hoe ver je met de fiets door de zandbak geraakt en match het juiste bandenprofiel aan de juiste ondergrond.
Buiten, tegen de flanken van de Balenberg, kan je je uitleven op het gekende veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys of op de bmx-, trial- en mountainbikeparcours. Nagenieten met een uniek panorama kan op het terras van fiets- en eetcafé Velo.

www.svennyscyclingcenter.be
info@svennyscyclingcenter.be
T: 016 41 72 68

Rock Werchter X en Jack-Op

In het belevingscentrum Rock Werchter X herbeleef je de topmomenten van vier decennia Rock Werchter aan de hand van affiches, weetjes, beelden, namen en muziek. Ook de Jack-Op, het befaamde Werchterse bier staat hier centraal. Afwisselende anekdotes over Rock Werchter en brouwerij Jack-Op maken dit bezoek uniek en boeiend. Het Jack-Op biertje proeven kan in het gezellige ‘Jack-Op museumcafé’
Op de weide zelf staan drie indrukwekkende graffititorens van zeecontainers: De North West Walls.

www.rockwerchterx.be
toerisme@rotselaar.be
T: 016 61 64 06

Ontmoet de Demer

Als een blauw en groen lint kronkelt de Demer door de mooiste landschappen van Diest tot Werchter. Onderweg stoot je vanaf het najaar 2017 in Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Langdorp, Betekom en Werchter op vijf Demerpoorten.
Vijf prachtige ontmoetingspoorten die de ideale vertrekpunten vormen om de Demervallei te voet, met de fiets of per kajak te verkennen. Telkens uniek, telkens met een verhaal over de Demer vroeger en nu. Dat wordt een mooie fietstocht!

Ontdek de Demertrefplaatsen

Belevingscentrum ’14-’18 Tildonk

In dit spannende belevingscentrum in het voormalige ursulinenklooster van Tildonk herbeleef je de oorlogsjaren door de ogen van de mensen. Laat je meeslepen door de beklijvende verhalen, pakkende foto’s en levendige anekdotes. Boeiende geschiedenis voor jong en oud.

www.vlaamsbrabant14-18.be
grooteoorlog@vlaamsbrabant.be
T: 0471 97 36 42

Leuven

Het beroemdste en mooiste gotische stadhuis ter wereld, prachtige kerken zoals de gotische Sint-Pieterskerk en de barokke Sint-Michielskerk, de stadsrust van het Groot Begijnhof. Historische pracht!

www.visitleuven.be

Damiaancentrum Leuven

Maak je bezoek aan dit Damiaanmuseum compleet met een bezoek aan het graf van de heilige. Pater Damiaan ligt immers begraven in de crypte in de Sint-Antoniuskapel aan het Damiaanplein in Leuven.
Tip: De damiaanfietsroute (40km) brengt je van hier, het geboortehuis van de heilige, naar zijn graf.

www.damiaanvandaag.be

Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn

Alles weten over de Hagelandse wijn? Met een proevertje erbij? Stap dan binnen in het bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn in hartje Wezemaal. Van hieruit kan je ook prachtig wandelen. Het bezoekerscentrum is het startpunt van de Wijngaardwandeling, een van de mooiste wandelingen in Vlaanderen.

www.rotselaar.be
toerisme@rotselaar.be
T: 016 61 64 40

Aarschotse Bruine

Toegegeven, het is geen echt bruin café. Maar het museumcafé ‘t Bruine Café in Aarschot bootst de sfeer van een oude bruine kroeg wel goed na. De geknipte plek om een streekbier te proeven, zoals de echte Aarschotse Bruine.

www.hetgasthuis.be/cafe
T: 016 56 48 24

Kasteel van Horst

Een prachtige waterburcht die er nog net zo bijstaat zoals de laatste adellijke bewoners haar in de 17de eeuw achterlieten. Je kan er op schattentocht met de kinderen, de geschiedenis herbeleven of gewoon het kasteel bewonderen vanop het terras van gasthof Het Wagenhuis.

www.kasteelvanhorst.be
kasteel.horst@herita.be
T: 016 62 33 45

Vlooybergtoren

Een stukje surrealisme midden in het Hagelandse landschap. Deze zwevende uitkijktrap in roestbruin Cortenstaal torent elf meter hoog boven de Vlooyberg in Tielt-Winge. Het uitzicht reikt van Vilvoorde tot de Limburgse koolmijnen.

Basiliek van Scherpenheuvel

De bekendste basiliek van het land staat er al sinds 1627, toen aartshertogen Albrecht en Isabella de bouw op de voet volgden. Al bijna vier eeuwen kijkt Maria van op het dak uit over het geroezemoes van de gezelligste bedevaartstad van het land.

www.scherpenheuvel.be

Diest

Kleine, witte huisjes met de huisheilige in een nis boven de deur, gekasseide straten rond een gotische begijnhofkerk. Het begijnhof van Diest is het oudste, mooiste en best bewaarde van Europa.
Kuier langs de Demer die opnieuw door de stad stroomt, met aan de oevers wandel- en fietspaden, toegangstrappen en terrassen. Zelfs een vlonderpad over het water. Een groenblauw stukje waterbeleving door de historische stad.

www.diest.be

Het Moment en de abdij van Averbode

De norbertijnen van de prachtige abdij van Averbode pikken in het belevingscentrum Het Moment aan met een eeuwenoude abdijtraditie. Proef hun brood, hun kaas, hun bier en hun abdijpeperkoek.

www.averbodemoment.be
info@averbodemoment.be
T: 013 69 99 34

De Botermolen

Stap terug in de tijd. In dit heemkundig museum vind je een ruime collectie gebruiksvoorwerpen, ondergebracht in een woonkamer, een schooltje, een melkafdeling, oude ambachten, een boerderij en de gelagzaal met een open haard uit 1769. In de Kruishoeveschuur staat een verzameling karren en wagens van bijna alle types die in de streek gebruikt werden.

www.debotermolen.be